કીર્તન મુક્તાવલી
મુક્તાનાં સદસિ સદા વિરાજમાનં (શ્રીધર્મનન્દન અષ્ટકમ્)
૨-૧૯૦૦૮: અચિંત્યાનંદ બ્રહ્મચારી
Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો
મુક્તાનાં સદસિ સદા વિરાજમાનં
પૂર્ણેન્દુ-પ્રવરમુખાબ્જ - પત્રનેત્રમ્ ।
મન્દાર - સ્થલરુહ - કુન્દસારહારં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૧॥
અમ્ભોજ - ધ્વજકલશાં-કુશોર્ધ્વરેખા -
ગોપાદ-પ્રમુખસુલક્ષ્મ-પાદપદ્મમ્ ।
સામોદ - ભ્રમરવિગુંજિતા - વચૂલં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૨॥
ભક્તેભ્યો વિહિતસબીજ-સાંખ્યયોગં
પ્રાવારપ્રચલિત-કંચુકાભિરામમ્ ।
શ્રીખંડ - પ્રવર - તમાલપત્ર - મીશં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૩॥
વિદ્યોતન્મણિમય - હેમકુંડલ - શ્રી -
કર્ણાગ્રોત્તમ-કુસુમા-વતંસરમ્યમ્ ।
શ્રીવત્સોલ્લસિત-ભુજાન્તરં સદીશં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૪॥
સંસાર - પ્રશમન - કારણ - પ્રતાપં
બિભ્રાણં સુરુચિર મૌક્તિકીંચ માલામ્ ।
હસ્તાગ્રે સુલલિત - માલિકાં દધાનં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૫॥
શાન્તાનાં વિદલિત-માનમત્સરાણાં
કામાદિપ્રબલ-વિપક્ષનિર્જયાનામ્ ।
સાધૂના-મનિશ-મવેક્ષણીય - રૂપં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૬॥
વેદાન્તૈ-રુદિત-સુકીર્તિ-માપ્તકામં
જુષ્ટાંઘ્રિં વિજિતવિદૂષણૈ ર્મુનિન્દ્રૈઃ ।
બ્રહ્માંડ - સ્થપતિ - સુરેશ્વરૈકનાથં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૭॥
રમ્યાણાં વિમલ-સુવર્ણભૂષણાનાં
શ્રીમત્તામવયવ - શોભયા દધાનમ્ ।
ઘર્માન્ત-પ્રભવ-નવીન-મેઘનીલં
ધર્માંગ - પ્રભવમહં હરિં પ્રપદ્યે ॥૮॥
Muktānām sadasi sadā virājamānam (Shrī Dharmanandan Aṣhṭakam)
2-19008: Achintyanand Brahmachari
Category: Sanskrut Stotro
Muktānām sadasi sadā virājamānan
Pūrṇendu-pravaramukhābja - patranetram |
Mandār - sthalaruh - kundasārahāram
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||1||
Ambhoj - dhvaja-kalashām-kushordhvarekhā -
Gopāda-pramukhasulakṣhma-pāda-padmam |
Sāmod - bhramaravigunjitā - vachūlam
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||2||
Bhaktebhyo vihita-sabīja-sānkhyayogam
Prāvāraprachalit-kanchukābhirāmam |
Shrīkhanḍa - pravar - tamālapatra - mīsham
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||3||
Vidyotanmaṇimaya - hemakunḍal - shrī -
Karṇāgrottama-kusumā-vatansaramyam |
Shrīvatsollasit-bhujāntaram sadīsham
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||4||
Sansār - prashaman - kāraṇ - pratāpam
Bibhrāṇam suruchir mauktikīncha mālām |
Hastāgre sulalit - mālikām dadhānam
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||5||
Shāntānām vidalit-mānamatsarāṇām
Kāmādiprabal-vipakṣhanirjayānām |
Sādhūnā-manish-mavekṣhaṇīya - rūpam
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||6||
Vedāntai-rudit-sukīrti-māptakāmam
Juṣhṭānghrim vijitavidūṣhaṇai rmunindraihai |
Brahmānḍa - sthapati - sureshvaraikanātham
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||7||
Ramyāṇām vimal-suvarṇabhūṣhaṇānām
Shrīmattāmavayav - shobhayā dadhānam |
Gharmānt-prabhav-navīn-meghanīlam
Dharmānga - prabhavamaham Harim prapadye ||8||