કીર્તન મુક્તાવલી

બ્રાહ્મે મુહૂર્તે શયનં વિહાય (શ્રીનીલકંઠ ચિન્તનાષ્ટકમ્)

૨-૧૯૦૦૧: શ્રી દીનાનાથ ભટ્ટ

Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો

બ્રાહ્મે મુહૂર્તે શયનં વિહાય

 નિજસ્વરૂપં હૃદિ ચિન્તયિત્વા ।

સ્નાતં વિશુદ્ધં પ્રચુરાભિરદ્‍ભિઃ

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૧॥

શ્વેતં ચ સૂક્ષ્મં પરિધાય વાસઃ

 સિતં દ્વિતીયં વસનં વસિત્વા ।

ચતુષ્ક - પીઠાદ્ દ્રુતમુત્તરન્તં

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૨॥

આશૂપવિશ્યા - મલનૈજપીઠે

 વિધાય સન્નૈષ્ઠિક-કર્મ નિત્યમ્ ।

નારાયણં માલિકયા સ્મરન્તં

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૩॥

સુગન્ધિના કેસર - ચન્દનેન

 સન્મલ્લિકા - ચંપકપુષ્પહારૈઃ ।

સંપૂજ્યમાનં નિજભક્તવર્યૈઃ

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૪॥

કર્ણે દધાનં કુસુમાવતંસં

 શિરઃપટે કૈસુમ-શેખરાલિમ્ ।

કંઠે ચ નાનાવિધ - પુષ્પહારાન્

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૫॥

ભક્ષ્યૈશ્ચ ભોજ્યૈઃ સહ લેહ્યચોષ્યૈ-

 ર્દ્રષ્ટ્વા પુરા ભોજનભાજનં ચ ।

પૂરી - મદન્તં ચ સસૂપભક્તં

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૬॥

ભક્તૈરનેકૈ ર્મુનિભિર્ગૃહસ્થૈર્

 વૃત્તં સભાયં ભગણૈરિવેન્દુમ્ ।

સહાસ - વક્ત્રામ્બુજ - ચારુનૈત્રં

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૭॥

નિઃસીમ - કારુણ્ય - સુધામયેન

 વિલોકનેનાતિમુદા સ્વભક્તમ્ ।

બદ્ધાંજલિં દીનમવેક્ષમાણં

 શ્રીનીલકંઠં હૃદિ ચિન્તયામિ ॥૮॥

Brāhme muhūrte shayanam vihāy (Shrī Nīlkanṭh Chintanāṣhṭakam)

2-19001: Shri Dinanath Bhatt

Category: Sanskrut Stotro

Brāhme muhūrte shayanam vihāya

 Nijswarūpam hṛudi chintayitvā |

Snātam vishuddham prachurābhiradbhihi

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||1||

Shvetam cha sūkṣhmam paridhāy vāsaha

 Sitam dvitīyam vasanam vasitvā |

Chatuṣhka - pīṭhād drutamuttarantam

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||2||

Āshūpavishyā - malanaijapīṭhe

 Vidhāya sannaiṣhṭhika-karma nityam |

Nārāyaṇam mālikayā smarantam

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||3||

Sugandhinā kesar - chandanena

 Sanmallikā - champaka-puṣhpahāraih |

Sampūjyamānam nija-bhaktavaryaih

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||4||

Karṇe dadhānam kusumāvatansam

 Shirah-paṭe kaisuma-shekharālim |

Kanṭhe cha nānāvidh - puṣhpahārān

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||5||

Bhakṣhyaishcha bhojyaih sah lehya-choṣhyai-

 Rdraṣhṭvā purā bhojana-bhājanam cha |

Pūrī - madantam cha sasūpabhaktam

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||6||

Bhaktairanekai rmunibhir-gṛuhasthair

 Vṛuttam sabhāyam bhagaṇairivendum |

Sahās - vaktrāmbuj - chārunaitram

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||7||

Nihsīm - kāruṇya - sudhāmayena

 Vilokanenātimudā swabhaktam |

Baddhānjalim dīnamavekṣhamāṇam

 Shrī Nīlkanṭham hṛudi chintayāmi ||8||

loading