કીર્તન મુક્તાવલી

વૈદિક મંત્રો

૧-૪૦૦૧: અજાણ્ય

Category: મંત્રો-સ્તોત્રો

• હરિઃ ૐ ભદ્રઙ્ કર્ણેભિઃ શ્રૃણુયામ દેવા, ભદ્રમ્પશ્યેમાક્ષભિ ર્યજત્રાઃ ।

 સ્થિરૈરઙ્‍ગૈસ્તુષ્ટુવાગુઁસસ્તનૂભિ ર્વ્યશેમહિ દેવહિતઁદાયુઃ ॥

• હરિઃ ૐ સ્વસ્તિ નઽઈન્દ્રો વૃદ્ધશ્રવાઃ, સ્વસ્તિ નઃ પૂષા વિશ્વવેદાઃ ।

 સ્વસ્તિ નસ્તાર્ક્ષ્યોઽઅરિષ્ટનેમિઃ, સ્વસ્તિ નો બૃહસ્પતિ ર્દધાતુ ॥

• હરિઃ ૐ દ્યૌઃ શાન્તિરન્તરિક્ષગૂઁ શાન્તિઃ પૃથિવી, શાન્તિરાપઃ શાન્તિ

 રોધયઃ શાન્તિઃ । વનસ્પતયઃ શાન્તિ ર્વિશ્વે દેવાઃ, શાન્તિ ર્બ્રહ્મ

 શાન્તિઃ સર્વગૂઁ, શાન્તિઃ શાન્તિરેવ શાન્તિઃ સામા, શાન્તિરેધિ ॥

• હરિઃ ૐ તો યતઃ સમીહસે તતો નોઽઅભયઙ્ કુરુ ।

 શન્નઃ કુરુ પ્રજાભ્યો ભયન્નઃ પશુભ્યઃ ॥

• હરિઃ ૐ વિશ્વાનિ દેવ! સવિત ર્દુરિતાનિ પરાસુવ ।

દ્‍ભદ્રન્તન્નઽ આસુવ ॥

• હરિઃ ૐ મધુ વાતાઽઋતાયતે, મધુ ક્ષરન્તિ સિન્ધવઃ ।

 માધ્વી ર્નઃ સન્ત્વોધીઃ ॥ મધુ નક્તમુતોસો,

 મધુમત્પાર્થિવગૂઁ રજઃ । મધુ દ્યૌરસ્તુ નઃ પિતા ॥ મધુમાન્નો

 વનસ્પતિર્મ્મધુ માઁઽઅસ્તુ સૂર્યઃ । માધ્વી ર્ગાવો ભવન્તુ નઃ ॥

• હરિઃ ૐ તચ્ચક્ષુ ર્દેવહિતમ્પુરસ્તાચ્છુક્‌મુચ્ચરત્ ।

 પશ્યેમ શરદઃ શતઞ્‍જીવેમ શરદઃ શતગૂઁ, શ્રૃણુયામ શરદઃ

 શતમદીનાઃ, સ્યામ શરદઃ શતમ્ભૂયશ્ચ શરદઃ શતાત્ ॥

• ૐ સઙ્‍ગચ્છધ્વં સંવદધ્વં સં વો મનાંસિ જાનતામ્ ।

 દેવાભાગં યથા પૂર્વે સઞ્‍જાનાના ઉપાસતે ॥

• ૐ સમાનો મન્ત્રઃ સમિતિઃ સમાની, સમાનં મનઃ સહ ચિત્તમેષામ્ ।

 સમાનં મન્ત્રમભિમન્ત્રયે વઃ, સમાનેન વો હવિષા જુહોમિ ॥

• ૐ સમાની વ આકૂતિઃ સમાના હૃદયાનિ વઃ । સમાનમસ્તુ

 વો મનો, યથા વઃ સુસહાસતિ ॥ (ઋક્ - ૧૦/૧૯૧/૨-૪)

• ૐ સહ નાવવતુ, સહ નૌ ભુનક્તુ, સહ વીર્યઙ્‍કરવાવહૈ ।

 તેજસ્વિ નાવધીતમસ્તુ, મા વિદ્વિષાવહૈ,

 ૐ શાન્તિઃ શાન્તિઃ શાન્તિઃ ॥

• ૐ ઈશાવાસ્યમિદં સર્વં યત્કિઞ્‍ચ જગત્યાઞ્‍જગત્ ।

 તેન ત્યકતેન ભુઞ્‍જીથા, મા ગૃધઃ કસ્યસ્વિદ્ ધનમ્ ॥

• ૐ અસતો મા સદ્‍ગમય, તમસો મા જ્યોતિ ર્ગમય, મૃત્યો ર્મા

 અમૃતઙ્‍ગમય । ૐ શાન્તિઃ શાન્તિઃ શાન્તિઃ ॥

• ૐ તેજોઽસિ તેજો મયિ ધેહિ । વીર્યમસિ વીર્યં મયિ ધેહિ ।

 બલમસિ બલં મયિ ધેહિ । ઓજોઽસિ ઓજોમયિ ધેહિ ।

 મન્યુરસિ મન્યું મયિ ધેહિ । સહોઽસિ સહો મયિ ધેહિ ।

• ૐ અગ્ને્ નય સુપથા રાયેઽઅસ્માન્ વિશ્વાનિ દેવ વયુનાનિ વિદ્વાન્ ।

 યુયોધ્યસ્મજ્જુહુરાણ મેનો ભૂયિષ્ઠાન્તે નમઽઉક્તિં વિધેમ ॥

Vaidik Mantro

1-4001: unknown

Category: Mantra-Stotra

• Hari aum bhadrang karnebhihi shreṇuyāma devā,

 Bhadram-pashye-mākshabhī jajatrāhā;

 Sthirai-rangai-stushṭuvā-gunsastanu-bhir

 vyashemahi devahitan-jadāyuhu.

• Hari aum svastī naīndro vredhdha-shravāhā,

 Svastī naha pūkhā vishvavedāha;

 Svastī nastā-rakshyo-arīshṭa-nemihi,

 Svastī no brehaspatir dadhātu.

• Hari aum dyouhou shānti-rantariksha-gushāntihi prethivī,

 Shantir āpaha shānti rokhadhayaha shāntihi;

 Vanaspatayaha shāntir, vishve devāhā, shāntir Brahma

 shānti sarvagun, shāntihi shāntirev shāntihi sāmā,

 shāntiredhi.

• Hari aum jato yataha samīhase tato no-abhayan kuru;

 Shannaha kuru prajābhyo bhayannaha pashubhyaha.

• Hari aum vishvānī deva! Savitar duritānī parāsuva;

 Jadbhadran-tanna āsuva.

• Hari aum madhu vātā rutāyate,

 madhu ksharanti sindhavaha;

 Mādhvīr naha santvokhadhihi.

 Madhu naktamutokhaso, madhumat-pārthivagun rajaha;

 Madhu dhyourastu naha pitā.

 Madhumānno vanaspatir-madhu mān astu sūrjaha;

 Mādhvīr gāvo bhavantu naha.

• Hari aum tachchakshur

 devahitam-purastā-chchhukramu-chcharat;

 Pashyema sharadaha shatan-jīvema sharadaha shatagūn,

 Shrunuyāma sharadaha shatama-dīnāhā,

 Syām shardaha shatam-bhuyascha sharadaha shatāt.

• Aum sangachhadhvam samvadadhvam

 sam vo manānsī jānatām;

 Devābhāgam yathā pūrve sanjānānā upāsate.

• Aum samāno mantraha samitihi samānī,

 Samānam manaha saha chittameshām;

 Samānam mantramabhimantraye vaha,

 Samānena vo havishā juhomi.

• Aum samānī va ākūtihi samānā hradayānī vaha;

 Samānamastu vo mano, yathā vaha susahāsati.

• Aum saha nāvavatu, saha nau bhunaktu,

 Saha vīryankarvāvahai;

 Tejasvi nāvadhītamastu, mā vidhvishāvahai,

 Aum shāntihi shāntihi shāntihi.

• Aum īshāvāsyamidam sarvam yatkincha jagatyānjagat;

 Tena tyaktena bhunjithā, mā grudha kasyasvid dhanam.

• Aum asto mā sadgamaya, tamaso mā jyotir gamaya,

 mrutyor mā amrutangamaya;

 Aum shāntihi shāntihi shāntihi.

• Aum tejo si tejo mayi dhehi;

 Vīryamasi vīryan mayi dhehi;

 Balamasī balam mayi dhehī;

 Ojosī ojomayi dhehi;

 Manyurasi manyu mayi dhehī;

 Sahosī saho mayi dhehī.

• Aum agne naya supathā rāyeasmān

 vishvāni deva vayunāni vidvān;

 Juyoḍhysmajjuhurāṇ meno

 bhuyishthānte namauktim vidhema.

loading