કીર્તન મુક્તાવલી

મંગળશ્લોકો

૧-૪૦૦૯: અજાણ્ય

Category: મંત્રો-સ્તોત્રો

વર્ણિવેશરમણીયદર્શનં મન્દ-હાસ-રુચિરાનનામ્બુજમ્ ।

પૂજિતં સુરનરોત્તમૈર્મુદા, ધર્મનન્દનમહં વિચિન્તયે ॥૧॥

યત્સઙ્‍કલ્પાત્તપતિ તપનો વાતિ વાતઃ સમિન્ધે

વહ્નિ ર્ધત્તે ધરણિરુદધિ ર્લઙ્‍ઘતે નૈવ વેલામ્ ।

સોઽયં શ્રીમાન્ નિખિલજગતામ્ અન્તરાત્માવતીર્ણો

ધર્મં રક્ષન્ દિશતુ કુશલં સ્વામિનારાયણો નઃ ॥૨॥

આદૌ પ્રેમવતી-વૃષાઙ્‍ગજનનં સન્નૈકતીર્થાટનં

દુષ્કર્મોપશમં ચ સાધુ-શરણં સદ્ધર્મ-સંસ્થાપનમ્ ।

હિંસાવર્જિત-ભૂરિયજ્ઞ-કરણં મૂર્તિ-પ્રતિષ્ઠાપનમ્

આર્યસ્થાપનમ્અક્ષરાખ્યગમનં સત્સઙ્‍ગિસજ્જીવનમ્ ॥૩॥

વાણી મઙ્‍ગલરૂપિણી ચ હસિતં યસ્યાસ્તિ વૈ મઙ્‍ગલં

નેત્રે મઙ્‍ગલદે ચ દોર્વિલસિતં નૃણાં પરં મઙ્‍ગલમ્ ।

વક્ત્રં મઙ્‍ગલકૃચ્ચ પાદચલિતં યસ્યાખિલં મઙ્‍ગલં

સોઽયં મઙ્‍ગલમૂર્તિરાશુ જગતો નિત્યં ક્રિયાન્મઙ્‍ગલમ્ ॥૪॥

(સત્સંગિજીવન ૧/૨૨/૮૫)

શ્રીમત્સદ્‍ગુણશાલિનં ચિદચિદિ વ્યાપ્તં ચ દિવ્યાકૃતિં

જીવેશાક્ષર-મુક્ત-કોટિ-સુખદં નૈકાવતારાધિપમ્ ।

જ્ઞેયં શ્રીપુરુષોત્તમં મુનિવરૈ ર્વેદાદિકીર્ત્યં વિભું

તમ્મૂલાક્ષરયુક્તમેવ સહજાનન્દં ચ વન્દે સદા ॥૫॥

વન્દે શ્રીપુરુષોત્તમં ચ પરમં ધામાક્ષરં જ્ઞાનદં

વન્દે પ્રાગજીભક્ત-મેવમનઘં બ્રહ્મસ્વરૂપં મુદા ।

વન્દે યજ્ઞપુરુષદાસચરણં શ્રીયોગીરાજં તથા

વન્દે શ્રી પ્રમુખં ગુણાલયગુરું મોક્ષાય ભક્ત્યા સદા ॥૬॥

ગુણાતીતોઽક્ષરં બ્રહ્મ ભગવાન્ પુરુષોત્તમઃ ।

જનો જાનન્નિદં સત્યં મુચ્યતે ભવ-બન્ધનાત્ ॥૭॥

યોઽન્તઃ પ્રવિશ્ય મમ વાચમિમાં પ્રસુપ્તાં

સઞ્‍જીવયત્યખિલ-શક્તિ-ધરઃ સ્વ-ધામ્ના ।

અન્યાંશ્ચ હસ્ત-ચરણ-શ્રવણ-ત્વગાદીન્

પ્રાણાન્નમો ભગવતે પુરુષાય તુભ્યમ્ ॥૮॥

(ભાગવત ૪/૯/૬)

અસિતગિરિસમં સ્યાત્ કજ્જલં સિન્ધુપાત્રે

સુરતરુવરશાખા લેખિની પત્રમૂર્વી ।

લિખતિ યદિ ગૃહીત્વા શારદા સર્વકાલં

તદપિ તવ ગુણાનામીશ! પારં ન યાતિ ॥૯॥

(પુષ્પદન્તાચાર્ય પ્રણીત - શિવમહિમ્ન સ્તોત્ર - શ્લોક ૩૨)

બ્રહ્માનન્દં પરમસુખદં કેવલં જ્ઞાનમૂર્તિં

દ્વનદ્વાતીતં ગગન-સદૃશં તત્ત્વમસ્યાદિ-લક્ષ્યમ્ ।

એકં નિત્યં વિમલમચલં સર્વધી-સાક્ષિ-ભૂતં

ભાવાતીતં ત્રિગુણરહિતં સદ્‍ગુરું તં નમાનિ ॥૧૦॥

વાણી ગુણાનુકથને શ્રવણૌ કથાયાં

હસ્તૌ ચ કર્મસુ મનસ્તવ પાદયો ર્નઃ ।

શ્રુત્યાં શિરસ્તવ નિવાસ-જગત્-પ્રણામે

દૃષ્ટિંઃ સતાં દર્શનેઽસ્તુ ભવત્તનૂનામ્ ॥૧૧॥

(ભાગવત - ૧૦/૧૦/૩૮)

બર્હાપીડં નટવરવપુઃ કર્ણયોઃ કર્ણિકારં

બિભ્રદ્ વાસઃ કનકકપિશં વૈજયન્તીં ચ માલામ્ ।

રન્ધ્રાન્ વેણોરધરસુધયા પૂરયન્ ગોપવૃન્દૈ

ર્વૃન્દારણ્યં સ્વપદરમણં પ્રાવિશદ્ ગીતકીર્તિઃ ॥૧૨॥

(ભાગવત - ૧૦/૨૧/૦૫)

કરારવિન્દેન પદારવિન્દં, મુખારવિન્દે વિનિવેશયન્તમ્ ।

વટસ્ય પત્રસ્ય પુટે શયાનં, બાલં મુકુન્દં મનસા સ્મરામિ ॥૧૩॥

ગુરુ ર્બ્રહ્મા ગુરુર્વિષ્ણુ, ર્ગુરુ ર્દેવો મહેશ્વરઃ ।

ગુરુઃ સાક્ષાત્ પરં બ્રહ્મ, તસ્મૈ શ્રીગુરવે નમઃ ॥૧૪॥

સર્વેઽત્ર સુખિનઃ સન્તુ, સર્વે સન્તુ નિરામયાઃ ।

સર્વે ભદ્રાણિ પશ્યન્તુ, મા કશ્ચિદ્ દુઃખમાપ્નુયાત્ ॥૧૫॥

યં બ્રહ્મા વરુણેન્દ્રરુદ્રમરુતઃ સ્તુન્વન્તિ દિવ્યૈઃ સ્તવૈ

ર્વેદૈઃ સાઙ્‍ગપદક્રમોપનિષદૈ ર્ગાયન્તિ યં સામગાઃ ।

ધ્યાનાવસ્થિત-તદ્‍ગતેન મનસા પશ્યન્તિ યં યોગિનો

યસ્યાન્તં ન વિદુઃ સુરાસુરગણા દેવાય તસ્મૈ નમઃ ॥૧૬॥

કાયેન વાચા મનસેન્દ્રિયૈર્વા

બુદ્ધ્‌યાત્મના વા પ્રકૃતેઃ સ્વભાવાત્ ।

કરોમિ યદ્ યત્ સકલં પરસ્મૈ

નારાયણાયેતિ સમર્પયામિ ॥૧૭॥

હરિઃ ૐ દૃતે દૃગૂઁહમા મિત્રસ્ય મા ચક્ષુષા, સર્વાણિ ભૂતાનિ સમીક્ષન્તામ્ ।

  મિત્રસ્યાહઞ્‍ચક્ષુષા સર્વાણિ ભુતાનિ સમીક્ષે ।

  મિત્રસ્ય ચક્ષુષા સમીક્ષામહે ॥

ભાગ્યોદયેન બહુજન્મસમર્જિતેન

 સત્સઙ્‍ગમઞ્‍ચ લભતે પુરુષો યદા વૈ ।

અજ્ઞાન-હેતુ-કૃતમોહમદાન્ધકાર-

 નાશં વિધાય હિ તદોદયતે વિવેકઃ ॥

Mangaḷ Shloko

1-4009: unknown

Category: Mantra-Stotra

• Varṇīvesharamaṇiyadarshanam

 mand-hās-ruchirānanāmbujam;

 Pūjitam suranarottamairmudā,

 dharmanandanamaham vichintaye.

• Yatsankalpātapati tapano vāti vātah samindhe

 Vahnir dhatte dharaṇirudadhir langhate naiva velām;

 So’yam Shrīmān nikhilajagatām antarātmāvatirṇo

 Dharmam rakshan dishatu kushalam

 Swāminārāyaṇo naha.

• Ādau Premavatī-Vrushāngjananam sannaikatirthāṭanam

 Dushkarmopashamam cha sādhu-sharaṇam

 saddharma-sansthāpanam;

 Hinsāvarjīta-bhuriyagna-karanam

 mūrti-pratishṭhāpanam

 Āryasthāpanamaksharākhyagamanam

 satsangisajjīvanam.

• Vāṇī mangalrūpiṇī cha hasitam yasyāsti vai mangalam

 Netre mangalade cha dorvilasitam nruṇām

 param mangalam;

 Vaktram mangalakruchcha pādachalitam

 yasyākhilam mangalam

 So’yam mangalamūrtirāshu jagato

 nityam kriyānmangalam.

• Shrīmatsadguṇashālinam chidachidi

 vyāptam cha dīvyākrūṭim

 Jīveshākshara-mukta-koṭi-sukhadam

 naikāvatārādhipam;

 Gneyam Shrīpurushottamam munivarair

 vedādikīrtyam vibhum

 Tammūlāksharayuktameva

 Sahajānandam cha vande sadā.

• Vande Shrīpurushottamam cha paramam

 dhāmāksharam gnāndam

 Vande Prāgajibhakta-mevamanagham

 brahmaswarūpam mudā;

 Vande Yagnapurushadāsacharaṇam

 Shrī Yogirājam tathā

 Vande Shrī Pramukham guṇālayagurum

 mokshāya bhaktyā sadā.

• Guṇātītoksharam brahma Bhagawān Purushottamaha;

 Jano jānannidam satyam muchyate bhava-bandhanāt

• Yontah pravīshya mama vāchamimām prasuptām

 Sanjīvayatyakhila-shakti-dharah sva-dhāmnā;

 Anyānscha hasta-charaṇa-shravaṇa-tvagādīn

 Prāṇānnamo bhagavate purushāya tubhyam.

• Asitgirisamam syāt kajjalam sindhupātre

 Surataruvarashākhā lekhinī patramūrvī;

 likhati yadi gruhītvā shāradā sarvakālam

 Tadapi tav guṇānāmīsh! Pāram na yāti.

• Brahmānandam paramsukhdam kevalam gnānamūrtim

 Dvandvātitam gagana-sadrusham tattvamasyādi-lakshyam;

 Ekam nityam vimalamachalam sarvadhī-sākshi-bhutam

 Bhāvātītam triguṇarahītam sadgurum tam namāmi.

• Vāṇī guṇānukathane shravaṇau kathāyām

 Hastau cha karmasu manastava pādayor nah;

 Shrutyām shirastava nīvāsa-jagat-praṇāme

 Drashṭim satām darshanestu bhavattanūnām.

• Barhāpīndam Naṭvaravapuh karṇayo karṇikāram

 Bibhrad vāsah kanakakapisham vaijayantim cha mālām;

 Randhrān veṇoradharasudhayā pūrayan gopavrundai

 Vrundāranyam svpadaramaṇam prāvishad gītakirti.

• Karārvinden padārvindam,

 Mukhārvinde vinīveshayantam;

 Vaṭasya paṭrasya puṭe shayānam,

 Bālam Mukundam manasā smarāmī.

• Gurur Brahmā gurur Vishṇu, gurur devo Maheshvaraha

 Gurur sākshāt Parambrahma, tasmai Shrī-gūrave namaha.

• Sarvetra sukhīnah santu, sarve santu nīrāmayā;

 Sarve bhadrāṇi pashyantu, mā kaschid dukhamāpnuyāt.

• Yam Brahmā varuṇendrarudramarut

 stunvanti divyai stavai

 Vedai sāngapadakramopanishadai gāyanti yam sāmagā;

 Dhyānāvasthita-tadgaten manasā pashyanti yam yogīno

 Yasyāntam na vidu surāsuragaṇā devāy tasmai namaha.

• Kāyena vāchā manasendriyaivā

 Buddhyātmanā vā prakrute svabhāvāt;

 Karomi yad yat sakalam parasmai

 Nārāyaṇāyeti samarpayāmī.

• Hari aum drute druguhamā mītrasya mā chakshukhā,

 sarvāṇi bhutāni samīkshantām;

 Mitrasyāhangchakshukhā sarvāṇi bhutāni samīkshe;

 Mitrasya chakshukhā samīkshāmahe.

• Bhāgyodayena bahujanmasamarjitena

 Satsangamancha labhate purusho yadā vai;

 Agnāna-hetu-krutamohamadāndhakāra-

 Nāsham vidhāya hī tadodayate vivekaha.

loading