કીર્તન મુક્તાવલી

શ્રીવાસુદેવ વિમલામૃત-ધામ-વાસં - ધાર્મિક સ્તોત્ર

૧-૪૦૦૨: શ્રી શતાનંદ મુનિ

Category: સંસ્કૃત સ્તોત્રો

શ્રીવાસુદેવ - વિમલામૃત - ધામ - વાસં

 નારાયણં નરક - તારણ - નામધેયમ્ ।

શ્યામં સિતં દ્વિભુજમેવ ચતુર્ભુજં ચ

 ત્વાં ભક્તિ-ધર્મ-તનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૧॥

શિક્ષાર્થમત્ર નિજભક્તિમતાં નરાણામ્

 એકાન્ત-ધર્મમખિલં પરિશીલયન્તમ્ ।

અષ્ટાઙ્‍ગ-યોગ-કલનાશ્ચ મહાવ્રતાનિ

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૨॥

શ્વાસેન સાકમ્ અનુલોમવિલોમવૃત્ત્યા

 સ્વાન્ત ર્બહિશ્ચ ભગવત્યુરુધા નિજસ્ય ।

પૂરે ગતાગત - જલામ્બુધિનોપમેયં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૩॥

બાહ્યાન્તરિન્દ્રિય - ગણ - શ્વસનાધિદૈવ-

 વૃત્ત્યુદ્‍ભવસ્થિતિલયાનપિ જાયમાનાન્ ।

સ્થિત્વા તતઃ સ્વમહસા પૃથગીક્ષમાણં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૪॥

માયામયાકૃતિ - તમોઽશુભવાસનાનાં

 કર્તું નિષેધમુરુધા ભગવત્સ્વરૂપે ।

નિર્બીજસાઙ્‍ખ્યમત-યોગગ-યુક્તિભાજં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૫॥

દિવ્યાકૃતિત્વ - સુમહસ્ત્વ - સુવાસનાનાં

 સમ્યગ્વિધિં પ્રથયિતું ચ પતૌ રમાયાઃ ।

સાલમ્બસાઙ્‍ખ્યપથ-યોગ-સુયુક્તિભાજં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૬॥

કાર્માર્ત્ત-તસ્કર-નટ-વ્યસનિ-દ્વિષન્તઃ

 સ્વસ્વાર્થસિદ્ધિમિવ ચેતસિ નિત્યમેવ ।

નારાયણં પરમયૈવ મુદા સ્મરન્તં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૭॥

સાધ્વી-ચકોર-શલભાસ્તિમિ-કાલકણ્ઠ-

 કોકા નિજેષ્ટવિષયેષુ યથૈવ લગ્નાઃ ।

મૂર્તૌ તથા ભગવતોઽત્ર મુદાતિલગ્નં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૮॥

સ્નેહાતુરસ્ત્વથ ભયાતુર આમયાવી

 યદ્વત્ક્ષુધાતુરજનશ્ચ વિહાય માનમ્ ।

દૈન્યં ભજેયુરિહ સત્સુ તથા ચરન્તં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૯॥

ધર્મસ્થિતૈરુપગતૈ ર્બૃહતા નિજૈક્યં

 સેવ્યો હરિઃ સિતમહઃસ્થિતદિવ્યમૂર્તિઃ ।

શબ્દાદ્યરાગિભિરિતિ સ્વમતં વદન્તં

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૧૦॥

સદ્‍ગ્રન્થ-નિત્ય-પઠન-શ્રવણાદિસક્તં

 બ્રાહ્મીં ચ સત્સદસિ શાસતમત્ર વિદ્યામ્ ।

સંસારજાલ-પતિતાઽખિલજીવબન્ધો!

 ત્વાં ભક્તિધર્મતનયં શરણં પ્રપદ્યે ॥૧૧॥

(સત્સંગિજીવન ૫/૬૬/૧૨-૨૨)

Shri Vāsudeva vimalāmruta-dhāma-vāsam - Dhārmik Stotra

1-4002: Shri Shatanand Muni

Category: Sanskrut Stotro

Shri Vāsudeva vimalāmruta - dhāma - vāsam

 Nārāyaṇam naraka - tāraṇa - nāmadheyam;

Shyāmam sitam dvibhujameva chaturbhujam cha

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 1

Shiksharthamatra nijabhaktimatām narāṇām

 Ekānta-dharmamakhilam parishīlyantam;

Ashṭāng-yoga-kalnāscha mahāvratāni

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 2

Shvāsena sākamanuloma-viloma-vruttyā

 Svāntar bahisch bhagavatyurudhā nijasya;

Pūre gatāgata-jalāmbudhīnopameyam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 3

Bāhyāntarindriya - gaṇa - shvasanādhīdaīva-

 Vruttyudbhava-sthitilayānapi jāymānān;

Sthītvā tatah sva-mahasā pruthagīkshamāṇam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 4

Māyāmayākrūtī - tamoshubha-vāsanānām

 Kartum nishedhamurudhā bhagavat-swarūpe;

Nirbijasānkhymata-yogag-yuktibhājam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 5

Dīvyākrutitva - sumahastva - suvāsanānām

 Samyagvidhim prathayitum cha patau ramāyāha;

Sālambsānkhyapatha-yoga-suyuktibhājam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 6

Kāmārtta-taskara-naṭa-vyasani-dvishantah

 Svasvārthsiddhimiva chetasi nityameva;

Nārāyaṇam paramayaīv mudā smarantam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 7

Sādhvi-chakor-shalabhāstimi-kālakantha-

 Kokā nījeshṭavishayeshu yathaīv lagnā;

Mūrtau tathā bhagavatotra mudātilagnam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 8

Snehāturastvatha bhayātura āmyāvī

 Yadvaṭkshudhāturajanascha vihāya mānam;

Dainyam bhajeyuriha satsu tathā charantam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 9

Dharmasthītairupagatai bruhatā nījaikyam

 Sevyo Harihi sitamaha sthitadivyamūrti;

Shabdādyarāgibhiriti svamatam vadantam

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 10

Sadgrantha-nitya-pathana-shravaṇādisaktam

 Brāhmīm cha satsadasī shāsatamatra vidyām;

Sansārjāla-patitākhilajīvabandho!

 Tvām Bhakti-Dharma-tanayam sharaṇam prapadye. 11

(Satsangijivan 5/66/12-22)

loading