કીર્તન મુક્તાવલી

ભજ ગોવિન્દ સ્તોત્ર

૧-૪૦૦૮: શ્રીશંકરાચાર્ય

Category: મંત્રો-સ્તોત્રો

ભજ ગોવિન્દં ભજ ગોવિન્દં, ગોવિન્દં ભજ મૂઢમતે ।

સમ્પ્રાપ્તે સન્નિહિતે કાલે, નહિ નહિ રક્ષતિ ડુકૃઞ્કરણે ॥૧॥

મૂઢ જહીહિ ધનાગમતૃષ્ણાં, કુરુ સદ્‍બુદ્ધિં મનસિ વિતૃષ્ણામ્ ।

યલ્લભસે નિજકર્મોપાત્તં, વિત્તં તેન વિનોદય ચિત્તમ્ ॥૨॥

યાવદ્-વિત્તોપાર્જન-સક્તસ્તાવન્-નિજ-પરિવારો રક્તઃ ।

પશ્ચાજ્જીવતિ જર્જરદેહે, વાર્તાં કોઽપિ ન પૃચ્છતિ ગેહે ॥૩॥

મા કુરુ ધનજનયૌવનગર્વં, હરતિ નિમેષાત્ કાલઃ સર્વમ્ ।

માયામયમિદં અખિલં હિત્વા, બ્રહ્મપદં ત્વં પ્રવિશ વિદિત્વા ॥૪॥

સુર-મન્દિર-તરુમૂલ-નિવાસઃ, શય્યા ભૂતલમ્ અજિનં વાસઃ ।

સર્વપરિગ્રહભોગત્યાગઃ, કસ્ય સુખં ન કરોતિ વિરાગઃ ॥૫॥

પુનરપિ જનનં પુનરપિ મરણં, પુનરપિ જનનીજઠરે શયનમ્ ।

ઈહ સંસારે બહુદુસ્તારે, કૃપયાઽપારે પાહિ મુરારે ॥૬॥

ગુરુચરણામ્બુજ-નિર્ભર-ભક્તઃ, સંસારાદ-ચિરાદ્ ભવમુક્તઃ ।

સેન્દ્રિય-માનસ-નિયમાદેવં, દ્રક્ષ્યસિ નિજં હૃદયસ્થં દેવમ્ ॥૭॥

ગેયં ગીતાનામ-સહસ્રં, ધ્યેયં શ્રીપતિરૂપમ્ અજસ્રમ્ ।

નેયં સજ્જન-સઙ્‍ગે ચિત્તં, દેયં દીનજનાય ચ વિત્તમ્ ॥૮॥

ભગવદ્‍ગીતા કિઞ્‍ચિદધીતા, ગઙ્‍ગાજલ-લવકણિકા પીતા ।

સકૃદપિ યેન મુરારિ-સમર્ચા, તસ્ય યમઃ કિં કુરુતે ચર્ચામ્ ॥૯॥

તસ્ય યમેન ન ક્રિયતે ચર્ચા

Bhaj Govinda Stotra

1-4008: Shri Shankaracharya

Category: Mantra-Stotra

Bhaja Govindam bhaja Govindam,

 Govindam bhaja mūḍhamate;

Samprāpte sannihiṭe kāḷe,

 Nahi nahi rakshati dukrunkaraṇe. 1

Mūdha jahīhi dhanāgamatrushṇām,

 Kuru sadbuddhim manasi vitrushṇām;

Yallabhase nijkarmopāttam,

 Vittam tena vinodaya chittam. 2

Yāvad-vittopārjana-saktastāvannij-

 parivāro raktaha;

Paschājjīvati jarjardehe,

 Vārtām kopi na pruchchhati gehe. 3

Mā kuru dhanajanyauvanagarvam,

 Harati nimeshāt kālah sarvam;

Māyāmaymidam akhilam hitvā,

 Brahmapadam tvam pravisha viditvā. 4

Sura-mandira-tarumūla-nivāsah,

 Shayyā bhutalam ajinam vāsah;

Sarvaparigrahabhogatyāgaha,

 Kasya sukham na karoti vīrāgaha. 5

Punarapi jananam punarapi maraṇam,

 Punarapi jananijaṭhare shayanam;

Īh sansāre bahudustāre,

 Krūpayāpāre pāhi mūrāre. 6

Gurucharaṇāmbuja-nirbhara-bhaktaha,

 Sansārāda-chirād bhavamuktaha;

Sendriya-mānasa-niyamādevam,

 Drakshyasī nijam hradaystham devam. 7

Geyam gītānām-sahasram,

 Dhyeyam Shrīpatirūpam ajasram;

Neyam sajjana-sange chittam,

 Deyam dīnjanāya cha vittām. 8

Bhagavadgītā kinchidadhītā,

 Gangājal-lavakaṇikā pīta;

Sakrudapi yena Murāri-samarchā,

 Tasya yamah kim kurute charchām. 9

loading