કીર્તન મુક્તાવલી

શ્રીમહન્તસ્વામિમહારાજાષ્ટકમ્

૨-૧૨૦૫: સાધુ શ્રુતિપ્રકાશદાસ

Category: મહંતસ્વામી મહારાજનાં પદો

શાર્દૂલવિક્રીડિતવૃત્તમ્

જાબાલ્યાખ્યપુરં બભૂવ પવિતં બાલ્યેન યત્સ્વામિનઃ,

કાર્યં યસ્ય વિનોદયુગ્ અભિધયા સાર્થં જનાઃ સાક્ષિણઃ।

તેજસ્વી નનુ શિક્ષણે સ્વયમને પ્રામોદયત્ શિક્ષકાન્,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૧॥

 

દુર્ગે શ્રીપ્રમુખં પ્રમિલ્ય નગરે કૃષ્ટઃ સ્વરૂપે નિજે,

આનન્દે ગુરુયોગિનં સ મિલિતઃ લીનઃ સુધાભાષણાત્

સેહે નૈકવચાંસિ પાર્ષદતનૌ તપ્તં ગુરોરાજ્ઞયા,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૨॥

 

દીક્ષાન્તે ગુણિનં મુનિં ગુરુવરો મુમ્બાપુરેઽયોજયત્,

દત્ત્વા મુખ્યપદં મહન્તમખિલં સન્મણ્ડલં પ્રાદિશત્।

સ્થાતવ્યં સકલૈર્હિતાય સ ખલુ શ્રેયસ્કરઃ સદ્‌ગુરુઃ,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૩॥

 

મૌનં સંયમનં તપશ્ચ સતતં માહાત્મ્યદૃષ્ટિઃ શુભા,

ગુર્વાજ્ઞૈકરુચિશ્ચ કામદમનં દાસત્વભાવસ્તથા।

નિર્માનં સહજં ચ ધર્મજગુણાઃ યસ્મિન્ સદા લોકિતાઃ,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૪॥

 

પ્રાપ્ય શ્રીપ્રમુખાદ્ ગુરોર્ગુરુપદં સર્વોચ્ચમાધ્યાત્મિકં,

નમ્રઃ પ્રાપ્તફલો યથા તરુવરો નમ્રાધિકોઽજાયત।

સર્વેષાં હરિભક્તસાધુગુણિનાં પ્રાણાસ્પદઃ સમ્મતઃ,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૫॥

 

યસ્મિન્ પૂર્વગુરૌ હરૌ ચ નિહિતા નિષ્ઠાઽસ્મિતા દિવ્યતા,

આનૃણ્યં સતતં સ્વજીવનવને શ્વાસેઽથ સમ્ભાષણે।

જ્ઞાનં બ્રહ્મપરાત્મસમ્ભૃતમહોઽનુભૂયતે સર્વદા,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૬॥

 

સૌમ્યં શ્રીમુખપદ્મમલ્પવિકસદ્દાડિમ્બદન્તાવલિમ્,

વાઙ્માહાત્મ્યયુતા હૃદિ પ્રભુગુરોર્વાસઃ સદા દૃશ્યતે।

યોગિસ્વામિપ્રમુખ્યસદ્‌ગુરુકૃપા યસ્મિન્ સુધાભેક્ષણમ્,

તં શ્રીકેશવજીવનં ગુરુવરં વન્દામહે મોક્ષદમ્॥૭॥

 

સ્રગ્ધરાવૃત્તમ્

સૌહાર્દં યસ્ય રક્તે વહતિ ચ સતતં દિવ્યભાવશ્ચ નિત્યં,

મુક્તાન્ સર્વાન્ સ મત્વા પ્રણમતિ સતતં બાલવૃદ્ધાદિભક્તાન્।

ભક્તિર્બ્રહ્માધિપે ચ પ્રમુખગુરુવરે યોગિરાજે નવીના,

દિવ્યં દાસાનુદાસં પ્રકટગુરુહરિં શ્રીમહન્તં નમામિ॥૮॥

Shrī Mahant Swāmi Mahārājāṣhṭakam

2-1205: Sadhu Shrutiprakashdas

Category: Mahant Swami Maharajna Pad

Shārdūlavikrīḍitavṛuttam

Jābālyākhyapuram babhūva pavitam bālyen yatswāminah,

Kāryam yasya vinodayug abhidhayā sārtham janāhā sākṣhiṇah।

Tejasvī nanu shikṣhaṇe svayamane prāmodayat shikṣhakān,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥1॥

 

Durge Shrī Pramukham pramilya nagare kṛuṣhṭah svarūpe nije,

Ānande guru-Yoginam sa militah līnah sudhābhāṣhaṇāt

Sehe naikavachānsi pārṣhadatanau taptam gurorāgnayā,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥2॥

 

Dīkṣhānte guṇinam munim guruvaro Mumbāpure’yojayat,

Dattvā mukhyapadam mahantamakhilam sanmaṇḍalam prādishat।

Sthātavyam sakalairhitāya sa khalu shreyaskarah sadguruhu,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥3॥

 

Maunam sanyamanam tapashcha satatam māhātmya-dṛuṣhṭihi shubhā,

Gurvāgnaikaruchishcha kāmadamanam dāsatva-bhāvastathā।

Nirmānam sahajam cha dharmajaguṇāhā yasmin sadā lokitāhā,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvarmn vandāmahe mokṣhadam॥4॥

 

Prāpya Shrī Pramukhād gurorgurupadam sarvochcham-ādhyātmikam,

Namrah prāptafalo yathā taruvaro namrādhiko’jāyata।

Sarveṣhām haribhakta-sādhuguṇinām prāṇāspadah sammatah,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥5॥

 

Yasmin pūrvagurau Harau cha nihitā niṣhṭhā’smitā divyatā,

Ānṛuṇyam satatam svajīvanavane shvāse’tha sambhāṣhaṇe।

Gnānam Brahma-parātma-sambhṛutamaho’nubhūyate sarvadā,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥6॥

 

Saumyam shrīmukha-padma-malpa-vikasaddā-ḍimba-dantāvalim,

Vānmāhātmyayutā hṛudi prabhu-gurorvāsah sadā dṛushyate।

Yogi-Swāmi-Pramukhya-sadguru-kṛupā yasmin sudhābhekṣhaṇam,

Tam Shrī Keshavajīvanam guruvaram vandāmahe mokṣhadam॥7॥

 

Sragdharāvṛuttam

Sauhārdam yasya rakte vahati cha satatam divyabhāvashcha nityam,

Muktān sarvān sa matvā praṇamati satatam bālavṛuddhādibhaktān।

Bhaktir-brahmādhipe cha Pramukha-guruvare Yogirāje navīnā,

Divyam dāsānudāsam prakaṭaguruharim Shrī Mahantam namāmi॥8॥

loading